четвер, 6 жовтня 2022 р.

Історична довідка? словник?


Історична довідка? словник?

Багато назв зараз зазнають трансформації, певних спрощень, адаптації під сучасний стиль. І часто ми втрачаємо той флер, смак, властивий деяким речам, чари йдуть разом з перейменуванням. Це торкнулося і ювелірних виробів. І мені хотілося б нагадати про суть деяких речей, чи що.

Ось дивіться, знайоме всім: гарнітур, сет, комплект. Раніше: парюра - набір ювелірних прикрас, підібраних за якістю та видом каменів, за матеріалом або за єдністю художнього рішення.

Отже, пропоную освіжити у пам'яті деякі забуті назви)))

Фероньєрка - жіноча прикраса у вигляді обруча, стрічки або ланцюжка з дорогоцінним каменем, перлиною або розеткою з каменів, що одягається на голову і спускається на лоб. Фероньєрки відомі з епохи Відродження. . А є індійські тика та лалатика, теж прикраси голови. Тіка - це індійська традиційна прикраса на голову. Воно є підвіскою, основна частина якої -ланцюжок, що закриває проділ між волоссям. До неї кріпляться кулони, що звисають на чоло. Сама ж тика тримається на волоссі за допомогою гачка або просто фіксується на голові. Лалатика - це один з підвидів тики. Вона виконана складніше, з кількох ланцюжків. Бічні ланцюжки, прикріплені до центральної, оформлені камінням, бісером, бусинами. Вони в кілька рядів прикрашають волосся, спадаючи м'якою хвилею. Буває, що ланцюжки лалатики прикрашені коштовним камінням. Це говорить про високий статус жінки, про її становище у суспільстві.

Панжі. Браслет-панжа – це комбінація браслета та кільця на палець, які з'єднуються між собою тонким ланцюжком або вишуканим сплетенням блискучих мережив. Батьківщиною такої прикраси є Індія. Браслет з кільцем, панжа браслет, слейв браслет - як багато назв цього модного тренду в прикрасах.

Шатлен (шателен, шатленка - від фр. châtelain - власник замку; кастелян) - виріб, прикраса та аксесуар у вигляді ланцюжка з затискачем, до якого кріпляться у вигляді підвісок різні функціональні предмети: ключі, гаманець, кишенькові годинники, ножиці, печатки і так далі. А тепер модний стильний аксесуар для окулярів? Просто називають ланцюжком чи шнурком! Шкода, здається, флер пішов ... і все стало банальним, зайво техногенним.

Анклет – це ножний браслет. Ніжний браслет — різновид прикраси, зокрема ювелірної, яку носять на кісточці. Ланцюжки на кісточці та кільця на пальцях ноги, а також їх комбінація багато століть використовуються жінками в Єгипті та арабському світі, особливо серед бедуїнів, а також заміжніми жінками в Індії. Усі модниці люблять носити браслети, але навіщо настільки спрощувати назви, не зрозуміло. Може вже ще простіше - фіговина на ногу)))

Ларіат. Прикраса у вигляді ласо довжиною від 120 до 180 сантиметрів із нез'єднаними кінцями, зазвичай у формі джгута. Ларіат є універсальною прикрасою завдяки безлічі способів його носіння як намисто, браслет, навіть декоративний пояс.

І просто зараз хочу зафіксувати тут словник прикрас та біжутерії, хоча він далеко не повний. Джерело http://tvoya-bijuteria.com.ua/news/slovar-bijuterii-ukrasheniy

Словник прикрас, біжутерії

А

Авіатори (окуляри - авіатори) - сонцезахисні окуляри краплеподібної форми, схожі на ті, що носять військові та цивільні льотчики. Особливість окулярів у їхній опуклій формі, завдяки якій око захищене від ультрафіолету з усіх боків.

Аграф - в основному, що виконує декоративну роль, пряжка, яка скріплює частини одягу.

Б

Біжутерія – прикраси, які часто схожі на ювелірні, але виготовлені з менш дорогих металів. Також використовується пластмаса, декоративний пластик, шкіра, скло, недорогі камені та спеціальні біжутерні сплави. Вважається, що моду на біжутерію запровадила Коко Шанель.

Бандо – дорогоцінна стрічка для волосся.

Бант склаваж - бант зі стрічок та дорогоцінного каміння на шию.

Барми - широке опліча або широкий комір з нашитими на нього зображеннями релігійного характеру і дорогоцінним камінням, що надівається поверх парадної сукні.

Бархотка:смужка оксамиту. Використовується як декоративна прикраса нібито краватки, в іншому застосуванні - інструмент для чищення одягу та взуття.

Бісерник (прикраса) - дівоча головна пов'язка , підниз, будь-яка річ, знизана з бісеру.

Бомбілатка – прикраса на чепці з різних матеріалів – скла, скляних кульок, ланцюжків, олова тощо.

Браслет - ювелірний виріб, що одягається на руку.

Брелок - аксесуар, прикраса на ключі, виконана у вигляді підвіски на ланцюжку, браслеті, кільце для ключів та ін.

Брошка - ювелірний виріб, що приколюється на одяг. Зазвичай виготовляється із металу, часто дорогоцінного — золота чи срібла.

Булавка - інструмент, що зазвичай виготовляється з металу, призначений для приколювання, заколювання чогось.

Булла (прикраса) - ін. амулет у вигляді кульки або кухля (часто золотого), який носили на шиї до повноліття діти громадян.

Намисто — прикраса, предмет розкоші. Нанизані на нити камінці, перли, невеликі округлі предмети — намистини. Намиста зазвичай надягають на шию, проте бувають намисто для рук і для ніг.

В

Вінець прикраси у вигляді корони.

Вензель (монограма) — знак, складений зі з'єднаних між собою, поставлених поруч або переплетених одна з одною початкових букв імені та прізвища або скорочення цілого імені.

Вінок - плетена у вигляді кільця прикраса з квітів, листя, гілок (іноді також і матеріалів, що імітують натуральні).

Скроневе кільце - бронзові, срібні, золоті жіноча прикраса, що зміцнювалася зазвичай біля скронь. Їх носили по одному або кілька пар відразу.

Віяло - невелике, як правило, складане опахало для створення потоку повітря, що овіває обличчя, шию та плечі.

Г

Гомбік – ювелірний виріб, характерний для Великої Моравії у IX – X століттях. Є порожнистим предметом сферичної форми з вушком, що складається з двох з'єднаних напівсфер.

Гребінець - довгаста пластинка з частим рядом зубів з одного боку, що зазвичай служить для розчісування або закріплення волосся.

Гривня (шийна) - прикраса; обруч, ланцюг або намисто, що носиться на шиї або на грудях.

Гудзик – застібка для одягу.

Д

Діадема – прикраса у вигляді вінця.

Дукач (лічман, ягнус) — традиційна деталь українського жіночого костюма, жіноча прикраса у вигляді великої медалеподібної монети з металевим бантом, прикрашеним камінчиками.

Ж

Жазеран - золотий ланцюг, прикрашений розетками з дорогоцінним камінням. У 16 ст. її укладали в один-два ряди навколо стоячого коміра, довільно розташовуючи довжину на грудях, що залишилася.

З

Запонки - застібки, що втягуються в петлі манжет (рукавів) чоловічої сорочки. Багато запонок є ювелірними виробами.

Зап'ясті (прикраса), зарукав'я, обруч.

Змійовики (змієві місяця) — металеві та кам'яні медальйони зазвичай округлої, овальної, іноді восьмикутної форми із зображенням християнського святого з одного боку та змій (від 6 до 14) з іншого; служили амулетами від хвороб.

К

Камея - різновид геми, ювелірний виріб або прикраса, виконана в техніці барельєфу на дорогоцінному або напівдорогоцінному камені або на морській раковині. Протилежність інтальйо, яка виконується в техніці поглибленого рельєфу.

Кліпса - прикраса, для носіння яких не потрібно проколювати шкіру, оскільки вони тримаються за рахунок механічного тиску затискачів.

кольє – намисто з підвісками спереду.

Кільце - предмет з металу у формі обода, кола, з порожнім простором усередині лінії кола. Одягають на пальці як прикрасу або символ шлюбу, яким, за звичаєм, обмінюються наречений з нареченою (заручне кільце). Кільце буває гладке, з нанесеним малюнком, із каміннями. Персні та печатки є різновидами кільця.

Корона (від лат. Corona - вінок, вінець) - головний убір, що є символом монархічної влади.

Кулон - ювелірна прикраса, що одягається на шию. Різновид підвіски. Носиться на ланцюжку чи шнурку.

Кафф (сережки-каффи) - прикраса для вух, яка може не вимагати проколу і прикрашає не тільки мочку вуха, а й усю вушну раковину, а також скроню, волосся та шию.

Кільця на фаланги пальців (фалангове кільце) - кільця, маленького розміру, які носять по одному або відразу кілька на фалангах пальців. Такі кільця можуть бути подвійними широкими (ong ring або all-finger ring) або тоненькими одинарними (міді).

Кідаріс – у ассиро-вавилонського царя, головний убір, прикрашений пластинками із золота, і створений зроблений із білого фетру.

Клафт - головний убір єгипетського фараона, у вигляді смугастої хустки, закладений невеликими складками та закріплений на лобі стрічкою з уреєм.

Л

Лунниця - підвіска у формі півмісяця (Др. Русь, 10-13 ст.)

Ланцюг (ланцюжок) - конструкція, що складається з однакових жорстких деталей, званих ланками.

М

Мушки - жіночі прикраси у вигляді невеликих шматочків шовкової тканини різної форми, іноді прикрашені коштовним камінням.

Медальйон – прикраса круглої або овальної форми.

Моністо- (старий) - шийна прикраса, що складалася з ланцюжка або шнура з хрестами і монетами, на кшталт намиста.

Н

Намисто (буси) - прикраса, що носиться на шиї, являє собою нитку, на яку нанизані перли, раковини, монети і т.п.

О

Ободок (обруч) - прикраса, що носиться на голові, догоподібної форми, як правило, прикрашена декором або однотонна. Виконано з жорстких матеріалів і виконує функцію тримача волосся.

П

Пектораль — нагрудна прикраса, яка могла бути частиною захисної амуніції воїна. Ймовірно, походить від бойового спорядження, яке захищало верхню частину грудей, горло та плечі.

Перстень — кільце з встановленим дорогоцінним каменем або мінералом.

Плакетка – пам'ятна або декоративна медаль, що має форму багатокутника (з чотирма кутами та більше). Плакети карбуються в сувенірних цілях та для прикраси.

Пластрон (від фр. plastron – нагрудник) – загальна назва аксесуарів костюма, що закривають шию та груди.

Плюмаж (від фр. plumage - "оперення"; фр. plume - "перо") - прикраса на головному уборі з пір'я типу віяла.

Підвіска — ювелірна прикраса, що підвішується до чогось, на відміну від кулона, що вішається тільки на шию. Підвіски носили як чоловіки, і жінки.

Пряжка - застібка для ременів різного вигляду та пристрою.

Пояс – деталь одягу.

С

Сережки — прикраса, що носить у вухах, у яких для цього проколюються спеціальні отвори.

Солітер – діамант значного розміру.

Сотуар - перлове кольє на кількох провисаючих нитках, скріплених однією застібкою (XVIII-XX ст.)

Слейв – браслет (від англ. – браслет раба) – браслет, який з'єднується з кільцями на пальцях.

Т

Тіара — різновид прикраси для голови, схожий на діадему, одягається в особливо урочистих випадках — нареченою на весіллі або дебютанткою на світському балу

Торквес (торк) - кельтський різновид шийної гривні: культове намисто з бронзи, золота, дорогоцінних металів, яке носили навколо шиї, талії, поперек грудей, як браслети.

Ф

Фермуар - велика застібка на будь-якій прикрасі (намиста, браслеті), яка може розцінюватися як самостійна прикраса.

Фероньєрка - жіноча прикраса у вигляді обруча, стрічки або ланцюжка з дорогоцінним каменем, перлиною або розеткою з каменів, що одягається на голову і спускається на лоб. Фероньєрки відомі з епохи Відродження.

Фібула - металева застібка для одягу, що одночасно служить прикрасою.

Ч

Чокер (choker) - кольє, прикраса, яка щільно облягає шию, часто має два або три яруси. Досить широке, можливо з каучуку.

Чітки - шнур або стрічка, найчастіше замкнуті в кільце, на яких нав'язані вузлики, нанизані намистини (зерна), платівки або інші однорідні елементи. У багатьох релігіях: індуїзмі, ісламі, християнстві і буддизмі — використовуються для прочитаних молитов або інших ритуальних дій, збереження уваги і концентрації, завдання ритму і так далі.

Ш

Шамбалла-браслет
(браслет-шамбала, shamballa) – браслети-обереги, які стали популярними завдяки двом братам-дизайнерам, які привезли ідею браслета-оберега з Індії. Шамбала - сплетений по-особливій технології браслет, з натурального каміння, з обов'язковим атрибутом на застібці - посмішкою Будди.

Шатленка - ланцюжок для кишенькового годинника, що вільно носиться в жилетній або черевній кишеньці.

Шпилька - пристосування, за допомогою якого волосся людини закріплюється і утримується на одному місці. Виготовляються з металу, слонової кістки, бронзи, дерева тощо. буд. Шпильки існували вже у Стародавній Ассирії та Єгипті, де ними прикрашалися зачіски. Археологічні розкопки дозволяють припустити, що такі шпильки цінувалися як предмети розкоші у єгиптян, та був греків, етрусків і римлян.

Е

Егретка - прикраса для жіночого головного убору або зачіски у вигляді шпильки з навершям у формі пера, пучка пір'я або гілки, посипаної камінням.

Еспрі - прикраса у вигляді великого пера або пучка, що розходиться, великого пір'я, яке приколюється до жіночої зачіски або до жіночого головного убору.

Немає коментарів:


"Кожного разу я дуже чекаю на ваши коментарі!!!Мені дуже важлива ваша думка! Пишить, будь ласка!Та не соромтеся натискати на кнопочки "поділитися"! "

Дописати коментар