середа, 5 жовтня 2022 р.

Арт-рукоділля: 10 фактів, про які ви не знали

 


Арт-рукоділля – яка гарна назва! Насправді всім видам рукоділля можна по праву привласнити приставку «арт». Чому? Та тому що арт-рукоділля передбачає під своєю назвою художнє творіння. А яка майстриня не може похвалитися художньо виконаним виробом: чи то прихватка, чи з любов'ю вишита скатертина? Звичайно, ми з вами творимо лише художні речі і зберігаємо їх на довгу пам'ять, і радіємо цією красою своїх близьких. Ось найцікавіші факти про арт-рукоділля, про які я й не знала. Із задоволенням поділюся з вами своїми знахідками.

 

 1. У IX-XI століттях деякі вправні в'язальниці навчилися наносити навіть тексти на шкарпетки. У музеях Детройта та Баделя зберігаються такі зразки давньоєгипетського в'язання з бавовняних ниток із давньоарабським текстом.

 2. Рукоділля здавна вважалося важливим і богоугодним заняттям. Усі вишиті, ткані, плетені речі, створені руками жінки, були певним оберегом. Вважалося, що чим більше предметів рукоділля було в будинку, тим надійніше він захищений від псування.

 3. Президент Ейзенхауер і сер Вінстон Черчілль були захоплені арт-рукоділлям: вони були художниками-любителями.

 4. Арт-рукоділля давно і всерйоз цікавляться вчені. У 20 столітті навіть виник новий термін – арт-терапія. Вчені вважають, що коли ми займаємося творчістю: складаємо ікебану із сухоцвітів або робимо панно з абрикосових кісточок, у головному мозку виникають нові зв'язки, що дозволяє вилікуватися від багатьох недуг, а також є чудовою профілактикою хвороби Альцгеймера.

 5. Великий російський письменник Н.В. Гоголь відчував пристрасть до рукоділля. В'язав на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояси, до літа шив собі шийні хустки.

 6. Вишивка – дуже давній вигляд рукоділля. Одним із найпоширеніших орнаментів був «ромб». Ця постать зустрічалася у вишивці в різних народів, і кожного народу мала своє символічне значення. Найпоширеніше значення – символ родючості, символ прародительки, яка є родоначальницею всього живого землі.

 7. Моряки вважаються родоначальниками такого виду рукоділля, як макраме. Ходили моряки морями довго-довго, вільний час треба було чимось зайняти. От і нашили вони собі цікаве заняття – вузли в'язати. Та так призвичаїлися, що після далеких плавань поверталися моряки додому з чудовими подарунками, зробленими своїми руками.

 8. Давним-давно ощадливі китайські бабусі та мами знайшли застосування старому зношеному одязі. Вони почали робити з неї… м'ячики для дітей. У 8 столітті китайські м'ячики завезли до Японії, де й розпочалася історія темарі – барвиста вишивка на кулях.

 9. Слово «мереживо» означає «стібок у повітря». Примітно, що спочатку мереживо не пленталося, а кувалося! І займалися цим виключно чоловіки.

 10. Однією з країн – родоначальниць вишивання вважається Греція. Спочатку п'яльці для вишивання були не круглої, а трапецеподібної форми. Напевно, пов'язано це з тим, що в Греції одяг-хламіду виготовляли з трапецеподібних відрізків тканини.


 


Автор статті


 


Babika


Немає коментарів:


"Кожного разу я дуже чекаю на ваши коментарі!!!Мені дуже важлива ваша думка! Пишить, будь ласка!Та не соромтеся натискати на кнопочки "поділитися"! "

Дописати коментар