вівторок, 18 квітня 2023 р.

Види чоток.

 Як обіцяла, бо багато питань було, стаття про види чоток. Насамперед, є чотки релігійні та  водночас є нерелігійні нейтральні чотки: для заспокоєння нервів, щоб зайняти руки, як символ чи талісман.

Давайте розберемось по всіх видах, кількості намистин, та інш. 

Православні чотки
До чоток у православ'ї завжди ставилися як до важливого атрибуту істинної віри: у руках ченця вони сприймалися як рукоять «духовного меча» – молитви. Перші чотки, які узвичаїлися православних християн, виглядали зовсім не так, як їх сучасні аналоги: вони виготовлялися зі шкіряних ремінців, називалися лествицями або вервицями і сприймалися як образ «сходів до Бога».

Число зерен у православних чотках може бути різним: тридцять три намистини символізують вік Христа, кількість, кратна десяти, нагадує про десять заповідей, а кратна дванадцять – про дванадцять святих апостолів. Такі чотки часто прикрашені символічною підвіскою у вигляді хреста або додаткових бусинок – трьох на честь триєдності Бога або чотирьох на згадку про святих євангелістів.


Мусульманські чотки
Молитви послідовників ісламу не обходяться без четок. Мусульмани називають чотки - тасбіх, субха чи місбаха. На сторінках нашого сайту ми частіше називаємо просто мусульманські чотки чи тасбіх. У мусульманстві часто зустрічаються чотки, що складаються з дев'яноста дев'яти намистин – за кількістю імен Аллаха, або їх зменшені аналоги з кількістю намистин від одинадцяти до тридцяти трьох. Після кожного одинадцятого елемента на чотках встановлено спеціальний роздільник, щоб було зручніше рахувати молитви. У статті "Мусульманські чотки" ви знайдете більш детальну інформацію.

Чому кількість намистин у тасбісі кратна 11? Справа в тому, що мусульманська молитва складається із 11 частин.

Купуючи мусульманські чотки зверніть увагу скільки намистин у чотках, ще раз нагадаємо, число має бути кратно 11.


Буддійські чотки
Четки, якими буддійські ченці відраховують належне число мантр, зазвичай замкнені в кільце і містять вісімнадцять, двадцять одну, двадцять сім, п'ятдесят чотири чи сто вісім намистин. Такі чотки, відомі під назвою «мала», можуть складатися з намистин різного кольору та розміру, що підкреслює відмінність мантр. Послідовники тантризму користуються особливим видом форми чіток, що складаються з п'яти різнокольорових шнурків, кожен з яких символізує одну зі стихій (землю, воду, вогонь, повітря та ефір) та один із щаблів на шляху до Просвітлення.

Особливості буддійських чоток: зазвичай кількість намистин у чотках - 108, але буває 54, 27, 21, 18. У чотках на 108 намистин після 36 і 72 намистин ставиться роздільник.


Малі
Малі індуїстські чотки, призначені для порахунку мантр. Їх ще називають "ведичні чотки". Підходять для занять медитацією та ойгою.

Вони зазвичай 108 намистин, розділених вузликами. Самі намистини дрібні, щоб чотки не були надто довгими, і їх можна було носити на шиї.


Католицькі чотки
Розарій, або «вінок з троянд» – саме так називають католики свої чотки та збори молитов, які читаються. Класичні католицькі чотки складаються з п'ятдесяти намистин із роздільниками через кожний десяток, медальйону та розп'яття. Зазвичай за розарієм читають молитви «Отче наш», «Слава» і «Радуйся, Маріє», розмірковуючи при цьому про головні євангельські таємниці. Також у католиків зустрічаються чотки у вигляді кільця з опуклостями замість намистин.


Лютеранські чотки
Не варто думати, що всі види чоток були винайдені в давнину. Мабуть, пізніше за всіх завоювали свої особливі чотки лютерани: їх створив у 1990-х роках шведський єпископ Мартін Льонебо, надихнувшись красою грецьких чоток «комболої». Єпископ дав своєму винаходу гарне ім'я – «Перлини життя». Ці чотки символізують життєвий шлях Христа, а широкому розумінні – і кожної людини. Кожна з вісімнадцяти намистин має свою форму і назву, виготовлена ​​з певного матеріалу і знаходиться в певному місці.


Перекидні чотки
Ці чотки не є релігійними.

Істочники та де ще можна почитати про чотки:
1) https://chetki-chetki.ru/vidi-chetok
2) https://clubcha.ru/kolichestvo-busin-v-chetkah
3) https://sophia.ru/blog/kak-ispolzovat-meditatsionnye-chetki
4)  https://www.oum.ru/yoga/osnovy-yogi/chetki-kladez-energii-i-nezamenimyy-pomoshchnik-v-praktike/
5) https://www.chetki.su/materialy/
 На Ютубі є багато відео з того, як робити, для чого, що означає та інше - шукайте та дивиться. Й ще пробачте, що посилання дани на російськомовні сайти, що знайшла(

Немає коментарів:


"Кожного разу я дуже чекаю на ваши коментарі!!!Мені дуже важлива ваша думка! Пишить, будь ласка!Та не соромтеся натискати на кнопочки "поділитися"! "

Дописати коментар