пʼятниця, 16 червня 2017 р.

Знов "Дерево життя")))

Дерево життя, або Світове дерево...Символ Світового дерева в міфологічних уявленнях багатьох народів, зокрема, й українців, слугував своєрідним зразком космоустрою, переходом від хаосу до упорядкованого світу. Я вже розповідала про цей символ, але повторюся. Бо про це можна розповідати довго, як й про міфологічних птахів.
Дерево Життя, яке росте посеред Вирію (дохристиянського раю), уособлює поєднання трьох світів — небесного, земного і найглибшого.
В образі дерева поєднались уявлення про час, простір, життя і смерть. Наприклад, загадка про життя і смерть:
« Стоїть дерево, на дереві — квіти,
під квітами — котел, над квітами — орел, —
квіти зриває, в котел скидає,
квітів не меншає, в котлі не більшає. »
Найдавніші українські колядки донесли до нас стародавні уявлення про те, як із хаотичного первісного океану з'явився світ. У них мовиться про часи, коли не було ще ні неба, ні землі, а було тільки синє море. На тім морі стояло дерево (явір чи сосна). На дереві три птахи радили раду: як заснувати світ?
Один птах упірнув у море — виніс золотий камінь. Повстало сонце.
Другий пірнув — виніс срібний камінь. Повстав місяць.
Третій — мідний камінь. Повстали зорі.
Першодерево світу слов'яни розташували у вирію, згідно з їх віруваннями, на «прадубі» росли плоди безсмертя. Сюди ж зліталися птахи на зиму.
 Тож це Дерево життя виготовлено з металевого дроту, натурального каміння (перідот), бісер чеський 10. Сам джгут дуже цікавий - перший раз такий робила. Це ажурний джгут з чеського бісеру 10 та 15, не в*язаний , а плетений. Довжина 42 -50см ( цей від джгута тягнеться). Діаметр кулона 4см.








Немає коментарів:


"Кожного разу я дуже чекаю на ваши коментарі!!!Мені дуже важлива ваша думка! Пишить, будь ласка!Та не соромтеся натискати на кнопочки "поділитися"! "

Дописати коментар